قبل از آن که وارد دنیای اسپرسو ساز های امروزی شویم لازم است بدانیم زمان دقیق تولد اسپرسو ساز مشخص نیست، چرا که اسپرسو سازهایی که ما در ذهن داریم نسبت به اجدادشان آنقدر تفاوت دارند که دیگر اجدادشان را اسپرسو ساز صدا نمیکنیم. تجیهزات عظیم الجثه ای به وسعت یک میز بزرگ و یا حتی اتاق را در نظر بگیرید که گوشه ای از آن آب در حال جوشیدن است و بوسیله ی لوله های نه چندان ظریفی این آب از قسمتی عبور داده میشود که در آن سابه قهوه با کیفیت و یکدستی غیر قابل قبولی (با استانداردهای امروزی) ، قرار دارد. یک مدار غیر مجتمع از لوله ها، جوشانه (بویلر) های عظیم و تجهیزات مکانیکی دیگر، یک اسپرسو ساز نسل ما قبل اول را تشکیل می دادند. از زمانی که اسپرسو ساز به صورت یک مدار مجتمع و در یک کابینت به صورت صنعتی تولید و عرضه شد، اسپرسو ساز امروزی متولد گردید و اکتشافات ما آغاز شد. ما نیز مبدع تاریخ خود را همان روز مینمایم.
اولین اسپرسو سازها احتمالا به صورت مدار مجتمع نبودند. این مجموعه تجهیزات را اسپرسو سازهای نسل ماقبل اول می نامیم.
اسپرسو سازهای نسل اول (تک جوشانه ی گرمایش از خارج (گاز سوز)) نمونه کوچکتری از نسل ما قبل خود بودند. هنر طراحان این دستگاه ها تجمیع تکنولوژی های پیشینشان در یک جعبه بود. به کار بردن اصطلاح جعبه در مورد اسپرسو سازهای نسل اول کمی بی انصافی ست، چرا که همزمان با تولد این اسپرسو ساز ها یعنی در سال 1884 توسط آنجلو موریوندو[1] و ادامه ی راه آن توسط لویجی بتزرا[2] در سال 1903 [3] در قلب دورانی به نام “دوران طلایی[4]” هنر و اقتصاد رشد بی سابقه ای را تجربه می کردند. اسپرسو سازها بسیار شکیل و هنرمندانه طراحی می شدند. مهندسی در ترکیب شگرفی با هنر قرار داشت. بدنه های دستساز و ارزشمند دستگاه های اسپرسو ساز ظاهری به آنها بخشید و به عنوان یک کالای لوکس و ارزشمند به سرعت روانه ی کافه ها و هتل ها شدند. بارهای اسپرسو یکی پس از دیگری تاسیس شدند و پاتوق های روشنفکری در اروپا شکل گرفتند. دستگاهی که علاوه بر مهندسی و هنر، فرهنگ و سیاست را نیز تغییر داد. یک معجزه به نام اسپرسو ماشین.
هنر و صنعت در گذشته پیوند ناگسستنی داشتند.
در قلب این دستگاه رازآلود مکانیزمی ساده آرمیده بود. دو جزء اصلی این دستگاه یعنی جوشانه (بویلر) و هد کروپ شاکله ی اصلی این نوع اسپرسو ساز را تشکیل میدادند، که در ادامه به معرفی اولیه ای از آنها خواهیم پرداخت تا در مقالات آتی جزئیات آن را فراگیریم.
مکانیزم ساده هد کروپ دقیقا با عملکرد یک شیر و بویلرهای عمودی برای فراهم کردن بخارو آب عصاره گیریِ دارای فشار
در این نوشتار سعی شده است مطالب به گونه ای طبقه بندی شده ارائه گردند که مخاطب در طول فرایند مطالعه آموزش ببیند، مطالب را بارها و بارها بازخوانی کند و با روند انباشت اطلاعات در ذهنش به سادگی برخورد کند. هر چه در طول مقالات جلو میریم عمق مطالب بیشتر خواهد شد، چرا که ذهن آماده ی مخاطب بعد از یک نرمش در مقالات پایه آماده ی یک حرکت قهرمانانه خواهد شد.
[1] Angelo moriondo مخترع اولین دستگاه اسپرسو ساز
[2] Luigi Bezzera موسس کمپانی PAVONI
[3] منبع سایت معتبر nespresso.com
[4] Golded Age (1874–1907)
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.